
FA C T  S H E E T
Medicare Telehealth for Home Health

While there is much talk about Medicare telehealth there is still some confusion.This fact sheet is a guide for providers in  
search of answers regarding the use of telehealth in their home health agencies.  

In summary home health organizations can use telehealth to communicate with patients and address aspects of their care,  
but they do not count as a visit for Medicare, and therefore cannot be directly reimbursed. Home health organizations will need to  
check with their Medicaid plans or private insurers to verify if they can be reimbursed for telehealth visit. Telehealth can assist in  
early symptom screening, remote care management with vulnerable patients, as well as reducing the risk of exposure to  
clinicians during this pandemic.

FREQUENTLY ASKED 
QUESTIONS ANSWERS CMS DOCUMENTATION CLARIFICATION/INTERPRETATION

What is Telehealth? Telehealth is the distribution 
of health-related services and 
information via electronic and 
telecommunication technologies.  
It allows long-distance patient and 
clinician contact, care, advice, 
reminders, education, intervention, 
and monitoring.

https://www.cms.gov/files/document/covid-final-
ifc.pdf

Medicare, in the interim final rule, 
referred to Telehealth as it relates to 
physicians/practitioners.  However, in the 
communication regarding home health 
agencies for clarification, they do not use 
the term telehealth, but instead speak 
about technology and telecommunication 
devices.

Does Medicare reimburse 
Home Health Agencies 
for telehealth visits?  

No. Currently, only Medicare 
reimburses physicians/practitioners 
for Telemedicine Visits with the 
required CPT codes. 

Some insurance plans and 
Medicaid programs reimburse 
home health agencies for telehealth 
visits but not Medicare.  Please 
refer to your insurance contracts 
and Medicaid plans for further 
information. 

We have been asked by stakeholders to 
provide more clarity on how HHAs can leverage 
technology to keep home health clinicians and 
patients safe during outbreaks of an infectious 
disease, such as the PHE for the COVID-19 
pandemic. While we remain statutorily-prohibited 
from paying for home health services furnished 
via a telecommunications system if such services 
substitute for in-person home health services 
ordered as part of a plan of care and for paying 
directly for such services under the home 
health benefit, for the duration of the PHE for 
the COVID-19 pandemic, we are amending the 
regulations at § 409.43(a) on an interim basis 
to provide HHAs with the flexibility, in addition 
to remote patient monitoring, to use various 
types of telecommunications systems (that is, 
technology) in conjunction with the provision of 
in-person visits. Finally, on an interim basis HHAs 
can report the costs of telecommunications 
technology as allowable administrative and 
general (A&G) costs by identifying the costs using 
a subscript between line 5.01 through line 5.19. 

Due to the current law, Medicare is 
not allowed to reimburse home health 
agencies for any telehealth services but 
has always encouraged telecommunication 
such as remote patient monitoring and 
telephone monitoring as services to 
augment the plan of care as long as it 
is ordered and the telecommunication 
does not replace in-person visits.  
Telecommunication expenses may be 
added as administrative costs to the 
Medicare Cost Report.

Does Medicare allow the 
use of telehealth in home 
health?

Yes, the use of telehealth is allowed 
in the Medicare home health 
program.   

A memo released by CMS on March 30, 2020, 
says “Home Health Agencies (HHAs) can provide 
more services to beneficiaries using telehealth 
within  the 30-day episode of care, so long as 
it’s part of the patient’s plan of care and does not 
replace needed in-person visits as ordered on 
the plan of care. We acknowledge that the use 
of such technology may result in changes to the 
frequency or types of in-persons visits outlined 
on existing or new plans of care.”

This information tells us that telehealth IS 
permissible as a means of carrying out the 
physician’s plan of care. 

The telehealth must be a part of the plan 
of care. This means there must be clear 
documentation IN the physician’s Plan of 
Care (aka 485), indicating that telehealth 
will be used during the episode.

There must be a clear indication as to 
when the in-home visit will be done, and 
also the telehealth visit frequency and 
orders to support the Plan of Care.
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Are there any specific 
requirements for the 
documentation of these 
interactions?

CMS has not given us specific 
documentation requirements.  
However, they do indicate that 
telehealth ‘visits’ must be related to 
the assessment and outcomes.

CMS: “To appropriately recognize the role of 
technology in furnishing services under the 
Medicare home health benefit, the use of such 
technology must be included on the plan of 
care. The inclusion of technology on the plan of 
care must continue to meet the requirements 
at §484.60, and must be tied to the patient-
specific needs as identified in the comprehensive 
assessment and the measurable outcomes that 
the HHA anticipates will occur as a result of 
implementing the plan of care.”

Ensure your software vendor provides a 
telehealth note allowing the integration 
of telehealth interventions, including the 
ability to add the frequency of telehealth 
visits onto the Plan of Care. A bonus would 
be to add your interventions and goals 
that flow to the Plan of Care, and adjust 
whether the note is billable dependent on 
insurance type.

Will telehealth visits help 
avoid LUPA payments?

No, telehealth visits will not 
count towards meeting the LUPA 
threshold.  However, telehealth can 
decrease the number of in-person 
visits once the LUPA threshold is 
met to ensure the patient is able 
to reach their goals and progress 
towards self-management. 

.

We reiterate that by law the use of technology 
may not substitute for an in-person home visit 
ordered as part of the plan of care and services 
furnished via a telecommunications system 
CMS-1744-IFC 66 cannot be considered a 
home health visit for purposes of eligibility or 
payment. However, we acknowledge that the use 
of such technology may result in changes to the 
frequency or types of visits outlined on the plan 
of care, especially to combat the PHE for the 
COVID-19 pandemic.v

To receive the benefit of a full payment 
episode, the LUPA threshold must be 
met by providing adequate in-home 
visits. Telehealth visits can be utilized 
intermittently to ensure patients meet 
planned goals.

Are there billing codes 
for Medicare telehealth 
nursing?

There are no codes since Medicare 
telehealth is not reimbursable.

We reiterate that by law the use of technology 
may not substitute for an in-person home visit 
ordered as part of the plan of care and services 
furnished via a telecommunications system 
CMS-1744-IFC 66 cannot be considered a home 
health visit for purposes of eligibility or payment.

The Medicare telehealth encounters are 
not reimbursable.

Are Face-to-Face visits 
by physicians covered?

Check Medicaid, Advantage, waiver 
programs and private insurances 
for reimbursement codes, if 
telehealth visits are reimburseable.

Under the Cares Act, telehealth for both hospice 
and home health are now covered.  

The F2F must include both video and 
audio. Therefore, the home health or 
hospice agency must be certain that the 
patient has the equipment necessary in the 
home to receive a video assessment.   
 If the patient has only a telephone with 
no video capability, the physician will not 
be able to bill. Document information 
regarding the patient’s telehealth capability 
during intake and relay the information to 
the physician’s office.

Can an initial assessment 
be conducted using 
telehealth?

Certain parts of the initial 
assessment are allowable 
under current waivers during 
the pandemic.  This allowance 
DOES NOT include OASIS items.  
Consents and other assessment 
items must still be completed on 
site.

42 CFR β484.55(a) waives the requirements to 
allow home health to conduct initial assessments 
remotely or through record review.

Be aware that current regulations 
(DURING PANDEMIC ONLY) provide 
for certain parts of the ‘initial assessment’ 
to be completed via telehealth. However, 
consent, all OASIS items and much of the 
‘Comprehensive Assessment’ must be 
received on-site at the patient’s place of 
residence.

I was told Medicare does 
provide reimbursement 
for therapy telehealth 
visits.  Is this true?

Medicare decided to reimburse for 
therapy services by eligible distance 
site practitioners.  This is temporary 
and does not include therapy under 
the home health care benefit.

In light of the PHE for the COVID-19 pandemic, 
we believe that the risks associated with 
confusion are outweighed by the potential 
benefits for circumstances when these services 
might be furnished via telehealth by eligible 
distant site practitioners. We believe this is 
sufficient clinical evidence to support the addition 
of therapy services to the Medicare telehealth list 
on a category 2 basis. However, we note that 
the statutory definition of distant site practitioners 
under section 1834(m) of the Act does not 
include physical therapists, occupational 
therapists, or speech-language pathologists, 
meaning that it does not provide for payment 
for these services as Medicare telehealth 
services when furnished by physical therapists, 
occupational therapists, or speech-language 
pathologists.

Although the current statue does not 
include therapists on a temporary 
basis due to COVID-19, CMS will allow 
eligible distant site practitioners to bill 
for telehealth on a category 2 basis.  
Category 2 services are those services 
that are not similar to those on the current 
list of telehealth services for physicians/
practitioners.  
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